Ga naar hoofdinhoud

Inwoners Aalsmeer spreken minister Van Nieuwenhuizen: ‘Wij willen geen groei Schiphol’

19-08-2019 18:14, Binnenland, Auteur: Marja Sol

Minister Cora van Nieuwenhuizen spreekt met omwonenden over groeiplannen Schiphol
Bron: EenVandaag

Minister Cora van Nieuwenhuizen was vandaag in het hol van de leeuw. Ze sprak met omwonenden over haar groeiplannen voor Schiphol. Voor Aalsmeerders kan van groei geen meer sprake zijn. “Bent u wel eens 500 keer per dag gestoord met 85 decibel of meer?”

“Wij verdrinken in bakken geluid, elke keer weer.” Jan Boomhouwer woont al jaren onder de Aalsmeerbaan. Hij heeft veel last van vliegtuigen die laag over zijn huis scheren. Soms zijn het er wel 500 per dag. Van ’s morgens 7 tot ’s avonds 11 uur. Van groei van Schiphol kan wat hem betreft geen sprake meer zijn omdat het in Aalsmeer nu al niet meer leefbaar is.

Minder hinder

Vandaag kreeg hij de kans om met minister Cora van Nieuwenhuizen in discussie te gaan over haar plannen om maximaal 40.000 extra vliegbewegingen op Schiphol toe te staan. Dat kan volgens haar alleen als de hinder voor omwonenden aantoonbaar minder wordt. Ze maakt een toer lang gemeenten die overlast hebben van het vliegveld. Boomhouwer was samen met een aantal andere bewoners en ondernemers uitgenodigd om de minister te adviseren.

Omwonende Jan Boomhouwer in discussie met minister Cora van Nieuwenhuizen over de overlast van vliegtuigen.

Poppenkast

Boomhouwer noemt de bijeenkomst een poppenkast. “Er zijn vijf ondernemers en vijf bewoners in drie kwartier gepropt. Je kan daar geen evenwichtig beeld schetsen van de enorme overlast die we ondervinden. Daarvoor moet Cora een keer in een tuin of woonkamer hier gaan zitten.”

Inwoners van Aalsmeer geloven niet in de belofte van de minister om groei alleen toe te staan als er minder overlast komt. Dat hebben ze afgelopen 25 jaar vaker gehoord. Intussen is het aantal vluchten gestegen tot 500.000 per jaar en is de geluidsoverlast enorm toegenomen.

Geen geloof in stillere vliegtuigen

In Aalsmeer is het nooit meer stil, zeggen inwoners. Stillere vliegtuigen zullen weinig uitmaken, want of een toestel met 85 decibel produceert of 75, het is in beide gevallen veel lawaai.

Boomhouwer was na afloop van het gesprek niet tevreden. Hij vindt dat de leefbaarheid in Aalsmeer nu belangrijker is dan de economie van Nederland. Maar daar heeft hij de minister niet van kunnen overtuigen.

Bekijk hier de tv-reportage: minister Van Nieuwenhuizen over geluidsoverlast van Schiphol in Aalsmeer.

 

Back To Top